Odağımız Nerede?
Her gün ve hayatımız boyunca yaşadığımız birçok olayda başımıza gelenleri nasıl yorumluyoruz? Bu yorumlama tarzımız nereden kaynaklanıyor ve neleri tetikliyor?
Başlamadan önce en son yaşadığınız olumsuz bir olayı ve buna verdiğiniz tepkiyi düşünün. Eğer bu tepkinin temelinde siz ve iç motivasyonlarınız ya da eylemleriniz varsa içsel odaklı, dış dünyadaki çeşitli faktörler, sosyal onaylar ve diğer insanların beklentileri varsa dışsal odaklı oluyorsunuz. Bu iki kavram hedeflerinize, yaşam değerlerinize ve motivasyonlarınıza nasıl yaklaştığınızı derinden etkiliyor.
Örneğin, dahil olmak istediğiniz bir programa kabul alamadığınızı varsayalım, tam da bu noktada kendinize hangi cümleleri kuruyorsunuz? şu an bu program için uygun bir zaman değilmiş yine de başvuru adımlarından geçerken birçok şey öğrendim, seçilenleri inceleyerek gelişim noktalarımı keşfedebilirim mi yoksa zaten seçilecek kişi sayısı çok sınırlıydı ve seçilme ihtimalim çok düşüktü mü? Eğer ilk yanıtla başlıyorsanız içsel odak ile yapacağınız her işte kendi mutluluğunuz ve kişisel tatmin önceliklenecektir, uzun vadeli başarı ve hayatınızdaki olumsuz olaylarda sorumluluğu alabilmek çok daha kolaydır. İkinci yanıt nispeten daha tehlikeli, dışşal odak ile başınıza gelen her olayda dışşal güdüler ile hareket etmeniz tercih edilecektir, sürdürülebilir bir başarı elde etmek ve zorluklarda kendi payınızı üzerinize alıp yüzleşebilmek ve çözümlerini bulabilmek adım adım sizden uzaklaşacaktır.
Elbette her zaman tek bir odak ile ilerlememize gerek yok ama içsel odaklı olmak dikkatinizin ve çabanızın kendi kişisel değerleriniz ile şekillenmesini sağlar, yeni bir şeyler denemek ve başlatabilmek, yapamadığınız konuları kabullenmek ve geliştirmek ya da geliştirmemek için adım atmayı seçebilmek içinizden gelerek gerçekleşir.
Peki bu odak yaklaşımı nerede başlıyor ve değiştirip geliştirebilir miyiz diyorsanız; tabi ki!
Aslında her şeyin temelinde olduğu gibi bu kavramlar ile de farkında olmadan doğup büyüdüğümüz ortamdan kaynaklanıyor. Çocukluğumuzda şahit olduğumuz olaylarda gözlemlediğimiz kişilerin verdiği tepkiler bizlere yansıyor. Küçüklüğümüzde notlarımız kötüyken verdiğimiz sınavdan düşük aldım çünkü öğretmen beni sevmiyor ya da bu derse çalışmadım cevabı zihnimize öreceğimiz duvarların yapıtaşı oluyor. Eğer düşünürken dışşal odaklı olduğunuzu fark ettiyseniz endişelenmeyin ve kendinize meydan okuyun, bunu çözmek için bir sonraki olayda her zaman düşündüklerinizin tam tersini kendinize sorun ve pratik yapın.
Sonuç olarak, içsel odaklılık ve dışsal odaklılık, hayatımıza ve hedeflerimize birbirinden farklı iki bakış açısıyla yaklaşmalarını sağlayan önemli kavramlardır. Dışsal odaklılık, dış etkenlere bağımlı hale gelmemize ve kendi içsel motivasyonunu azalmasına, içsel odaklılık da kendi değerlerimiz ve iç motivasyonlarımıza dayanarak hareket etmemiz için bizi yönlendirmiş olur.
Her iki odaklanma yöntemi de hayatımızı farklı şekillerde etkilerken iş yapış şeklimizi, ilişkilerimizi, gelişimimizi ve duygularımızı şekillendirir. Önemli olan, kendi iç dünyalarımızı anlamak, değerlerimizi belirleyerek ve hedeflerimize ulaşmak için uygun bir motivasyon stratejisi oluşturmaktır.
Bu konuyu fark edip sorgularken Akbank Fellowship Programı’nda da katıldığımız eğitimler, bir araya geldiğimiz mentorler ve iş dünyasından profesyoneller ile kendimize yönelttiğimiz sorular, bir arada öğrenirken diğer fellow arkadaşlarımı gözlemlemek benim için çok faydalı oldu. Akbank Sanat’ta İrem Sefa Yayımlar ile gerçekleştirdiğimiz Kişisel Marka Atölyesi’nde oluşturduğumuz çemberde hem kendimizin hem de eşleştiğimiz fellow arkadaşlarımızın aynı soruları bizim için yanıtladığı zaman çok keyifli geçmişti. Alumni olarak da bir araya gelip Emre Erbirer ile topluluk inşası için konusunda gerçekeleşen buluşmada kendimize dair yaptığımız sorgulamalar odağımı geliştirmemi sağladı. Bu topluluğun hikayelerini dinlerken yaşadıkları olaylara verdiği tepkiler hepsinin içsel odaklı ve bu sayede hem daha başarılı hem de daha gelişime açık olmalarını beraberinde getiriyordu.
Odağımızı doğru noktaya yönlendirmek dileğiyle!
Harika bir deneyim, paylaştığın için teşekkürler. Oldukça ilham verici :)